Saturday, February 10, 2007

Lätta semlor

Receptet kommer från nLife.se


Ca 13 bullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 1/2 dl sojamjölk/minimjölk (jag använde lättmjölk istället)
  • 1dl kesella vanilj 7,5%
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1 ägg
  • 2,5 dl grahamsmjöl/vetemjöl
  • 2,5 dl vetemjöl (För dess bakegenskaper och det är inte det enskilda mjölet i sig som avgör nyttan på slutprodukten utan alla ingredienser tillsammans)
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 1/2 dl mixad mandel
  • 1/2 tsk salt

Pensling

  • 1 ägg

Fyllning

  • 200g fint mixad sötmandel + inkråmet från bullarna
  • 1 dl sojamjölk, uppvärmd (hade lättmjölk istället)
  • 1 dl honung
  • 1 pkt sojagrädde (hade lätt vispgrädde istället)
  • (kesella vanilj)

Gör så här

  • Börja med att sätta ugnen på 250 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt.
  • Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan.
  • Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt honung, ägg och salt och rör.
  • Häll i mixad mandel, hjorthornssalt och mjölet lite i taget.
  • (Använd antingen 5 dl vetemjöl + 4 dinkelmjöl eller 2,5 dl graham + 2,5 dl vetemjöl + 4 dl dinkelmjöl) Alternativet med mer vetemjöl ger ljusare färg.
  • Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
  • Jäs degen under bakduk ca 30 minuter.
  • Tag upp degen och pudra över lite mer mjöl om det behövs, knåda den smidig.
  • Baka ut till runda bullar.
  • Lägg upp bullarna på bakplåtspapperklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  • Grädda i 7-10 minuter i mitten av ugnen.
  • Låt bullarna kallna helt innan du skär av som ett lock från varje bulle och pillar ut lite inkråm ur bottendelen. Spara inkråmet till fyllningen nedan.

Fyllning

  • Mixa mandeln fint i en mixer.
  • Häll på den skållheta mjölken och tillsätt det tidigare bortpillade inkråmet, mixa och smaka av med honung.
  • Tillsätt eventuellt en liten klick kesella vanilj
  • Fyllningen ska kallna och vara ganska lös.
  • Vispa under tiden sgrädden (Måste vara kall när den vispas).
Slutligen
  • Fyll bottendelarna med lite fyllning med en matsked, spritsa eller klicka över grädden och lägg slutligen på ett lock.
  • Visst kan du unna dig ett lätt siktat puder av florsocker på toppen.
  • Ät med andakt och njut med måtta.

No comments: